Maristes Montserrat Lleida

Història del col·legi Maristes Montserrat

Història Marista a Lleida

La història d'una escola s'escriu en diferents espais alhora i són molts els protagonistes que hi intervenen. Cada aula, cada partit al pati, cada excursió... cada educador, cada alumne, cada família, han afaiçonat la història del col·legi Maristes Montserrat. Per tant, som la suma de moltes experiències, de moltes hores acompanyant lleidatans i lleidatanes. En aquest racó del web volem desgranar alguns moments significatius d'aquesta llarga i rica història, alguns episodis que ens han portat on som avui i ens ajuden a entendre el nostre carisma. Per exemple, heu sentit mai -o potser fins i tot heu dit algun cop- "en aquest col·legi no paren, hi ha molta vida i activitat"? Doncs rellegint el reguitzell d'efemèrides, d'inauguracions i creacions dels maristes ens adonem que és una característica que ve de lluny, del 1895 mateix. Concretament, la presència marista a Lleida data del 15 d'octubre de 1895. El prelat lleidatà Josep Brugulat i Mor, conegut com a Canonge Brugulat, demana als germanets de Maria, els maristes, que vinguin a la diòcesi i aquests, al setembre, obren un pis a la plaça de St. Joan, sota l'advocació de la Mare de Déu de Montserrat. El primer dia només són 7 alumnes a l'aula però a final de curs ja ronden el centenar.

Preguntes 


Que hi havia abans enlloc del col·legi?

Enlloc del col·legi hi havia un descampat sense soterrar, és a dir, al matex nivell de l'Avinguda de Madrid. 

Concretament al 1901 es va construïr la primera planta de l'escola (Actualment Edifici Antic). 

El Primer any hi van haver 400 alumnes.


Dates Importants per a l'Escola

Dates que han marcat la història de l'escola

1899: El pis es fa petit i els germans adeqüen l'edifici dels Pares Mercedaris per a continuar les tasques educatives. El mateix any es compra una casa, l'Hospederia, que comunica a la plaça Catalunya. 

1901: Es construeix una planta baixa, la primera planta de l'actual edifici antic. Hi ha 400 alumnes i 50 interns. 

1906: Finalitzen les obres de l'edifici actual (el vell). 


1908: S'obre una sucursal a la Rambla del Generalísimo, després al carrer Remolins i finalment al carrer Noguerola (Anselm Clavé). És el col·legi Sagrat Cor, que obre amb 300 alumnes, i s'aixeca gràcies al suport del senyor Mariano de Gomar Infantas. 

1913: Els germans creen el primer club de futbol que es coneix a la ciutat de Lleida, el Montserrat. 

1920: Noces de plata del Col·legi Montserrat. És entronitzat el Sagrat Cor. 

1921: S'amplia el Col·legi Montserrat: s'aixeca la torre i la part nova amb dos pisos. Es construeix un menjador a la planta baixa i un dormitori per a seixanta interns. 

1936-38: Durant la guerra civil el col·legi és hospital de sang. 

1939. El germà marista Gabriel Castresana funda la Unió Esportiva Lleida, entitat futbolística representativa de la ciutat, amb el suport dels germans maristes i el president de l'AEM. L'hereu de la UE Lleida és l'actual Club Lleida Esportiu que encara manté el blau marista a l'equipació. 

1972: Es tanca l'escola Sagrat Cor de Lleida, i la comunitat de la mateixa.

1973: Inici del Festival de la Cançó Resposta, una activitat que, des d'aleshores, ha format part de l'agenda musical, creativa i solidària de l'escola. 

1973: Fundació del Grup Sardanista Montserrat, per part del germà Jaume Solsona. Actualment és una colla emblemàtica de la ciutat de Lleida i, malgrat no formar part de les associacions col·legials, conserva el nom original coincident amb el de l'escola. 

1973. Creació de l'Agrupament Escolta Garbí. Quaranta anys després, l'agrupament segueix essent escoltisme cristià de referència a les contrades de ponent. 


1976: S'edifiquen uns blocs de pisos a la plaça Catalunya i el col·legi amplia els seus espais educatius, de direcció, laboratoris, tallers i els locals per a impartir l'Educació Infantil. 

1982: Els germans de la comunitat del Col·legi Montserrat passen a viure als pisos de l'Avinguda de Madrid.

1986. Neix AJMACOR, l'Associació Juvenil Mà Oberta i Cor Obert que durant anys ha acompanyat i segueix acompanyant el lleure educatiu d'infants i joves. 

1989: S'inaugura el pavelló poliesportiu i el teatre. 

1993: Es renova la part antiga i s'inaugura la nova capella. 

1995: Celebració del centenari de la fundació del Col·legi Maristes Montserrat de Lleida. 

1996: 25è aniversari de l'AMPA de l'escola. Celebració de la "I Jornada Família i Escola". 

1998: Una part de la comunitat dels germans se'n va a viure al Casc Antic de Lleida per iniciar una tasca de col·laboració amb la gent més pobra de la ciutat. 

1999: Participació en la beatificació de Marcel·lí Champagnat (Roma), fundador de l'Institut dels Germans Maristes. Originàriament anomenats germanets de Maria. 

2000: Formació del primer grup de laics maristes a Lleida. 

2001: La Coral Maristes Montserrat inicia la seva trajectòria de la mà del seu director Gerard Riu. Participació en el Congrés Europeu d'Educació Marista (Lyon). 

2002: Durant aquell estiu es construeix el nou edifici de la Llar d'infants, amb accés per l'Av. Madrid, per acollir nens i nenes a partir dels 4 mesos. L'ONG SED-Lleida organitza la 1a donació de sang a l'escola. 

2003: S'inicien els primers Projectes Comenius a primària i secundària. Amb intercanvis d'alumnes i pofessorat a nivell europeu. 

2004: Es realitzen obres de millora al pati de l'escola, pavimentació de les pistes i col·locació de la reixa de l'Avinguda de Madrid, que obre l'escola altre cop cap a la banda del riu. També es restaura el Sagrat Cor. També s'inagura una nova comunitat de germans al barri de La Mariola. 

2005: Participació en l'Assemblea Internacional Marista "Un cor. una missió" (Brasil). Obertura del Centre Obert Pas a Pas de la Mariola. 

2006: Inici del Projecte d'escoles sostenibles i verdes "Agenda 21". 

2008: 25è aniversari del Club Esportiu Maristes Montserrat. 

2009: La Generalitat de Catalunya atorga el premi civisme a l'AE Garbí pel projecte d'esplai KAKAU. Obertura del centre Calidoscopi al barri de La Mariola.

2010: Inauguració de la Passarel·la Maristes de Lleida, situada entre el Campus Universitari i el centre. 

2011: Al mes de gener el Director del Col·legi, Llorenç Claramunt Goya, deixa d'ocupar el càrrec de director del centre per passar a dirigir els serveis centrals de la Fundació Champagnat (Barcelona). La professora Mary Rius Sabador és nomenada directora del centre. 

2012: Celebració dels 40 anys de l'AMPA de l'escola. Inici del PQPI al centre Calidoscopi. 

2013: S'inicia el primer Projecte Comenius com a centre coordinador de diferents països europeus (Bèlgica, Suècia, Alemanya, Itàlia i Finlàndia). El projecte s'anomena "Young European Artists". 

2014: Organització de la "I Jornada Educativa Maristes Montserrat". Premi Innovació Jean-Baptiste Montagne al "Projecte En Parlem" .

Projecte Història Ciutat de Lleida                 Xavier Sabaté
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar